TEÁOR

A TEÁOR, azaz a Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere a gazdasági tevékenységek egységes európai uniós besorolása. A kód használata olykor adminisztratív nehézségeket okoz, haszna viszont, hogy ez alapján te is kutakodhatsz bizonyos tevékenységeket végző cégek után jó adatbázisokban.

  • Jobbára megmondja, hogy melyik cég mivel foglalkozik.
  • Ez alapján kereshetsz cégadatbázisokban.
  • Olykor adminisztratív terhet ró a cégre.

Minden vállalkozásnak van TEÁOR kódja, vagyis egy száma, amiből megállapítható, hogy alapvetően milyen tevékenységre jött létre. A TEÁOR kód úgy épül fel, hogy az első jele (A-tól U-ig) a nemzetgazdasági ágat mutatja, aztán jön két szám 01-től 88-ig, ami az ágazatot jelenti. Ettől egy ponttal elválasztva egy szám mutatja az alágazatot, majd még egy az azon belüli szakágazatot. A TEÁOR-t leggyakrabban a betű nélkül, csak a 4 számjegyet megadva használjuk. A TEÁOR kódokat megnézheted itt.

A „régi motoros” vállalkozók még emlékeznek arra, hogy a TEÁOR-besorolások, kódok, amelyek minden cégre nézve kötelezők voltak, időnként változtak. Ez korábban azt jelentette, hogy egy-egy központilag elrendelt változás után a cégeknek is módosítaniuk kellett a társasági szerződésüket, melynek költségeit ők viselték.

A legutóbbi áttérés 2008-ban volt, ekkor egységesült a magyar és az EU-s besorolási rendszer, azóta nyugi van. Ráadásul a TEÁOR kódokat 2009 óta nem kell feltüntetni a cégek társasági szerződésében, alapító okiratában, így ha esetleg változnak, akkor nem kell módosítani ezeket ügyvéden keresztül, ami – lássuk be – nem hátrány.

Viszont a TEÁOR-t továbbra is használja az adóhatóság, tehát ha a tevékenységünk változik, akkor a TEÁOR változását be kell jelenteni. De a TEÁOR hasznos is lehet, amikor mondjuk egy piackutatásnál az azonos tevékenységi körű cégekre vagyunk kíváncsiak, akkor a TEÁOR használatával jól szűkíthető a kör a cégadatbázisokban.

Utoljára szerkesztve: 2019. október 3

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

kapcsolódó dossziék

külső hivatkozások

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!