CÉGBEJEGYZÉS

A cégbejegyzés az a hivatalos eljárás, amivel egy vállalkozás létrejön.

Ha vállalkozást akarsz indítani, mindenekelőtt be kell jegyezned egy céget. Érdemes végiggondolni, milyen cégformát választasz, hiszen a vállalkozási forma határozza meg az adminisztrációs kötelezettségeket és terheket, az adózási és tőkebevonási lehetőségeket.

A legegyszerűbb és legolcsóbb forma az egyéni vállalkozás. Beballagsz a tervezett székhely szerinti okmányirodába vagy kormányablakhoz, kitöltöd az ingyenes nyomtatványt, felkészülten már egy erkölcsi bizonyítványt is viszel magaddal. Ha tevékenységed engedélyhez vagy képesítéshez kötött, akkor az engedélyt vagy a bizonyítványt is hoznod kell. Ha regisztrálva vagy az Ügyfélkapun, akkor ugyanez kényelmesen otthonról is elintézhető.

Ha elegendő az elektronikus visszaigazolás kinyomtatása, akkor meg is vagy, és már csak azt az egy-két napot kell kivárnod, amíg elkészül az igazolás; ha plasztik kártyára vágysz egyéni vállalkozói léted bizonyítására, azt 10 000 Ft-ért tudod megszerezni. Azt még tudnod kell, hogy egyéni vállalkozó esetén ugyan személyesen is közre kell működnöd a vállalkozás munkájában, de ez nem akadálya annak, hogy alkalmazottat foglalkoztass. Fontos tudnod, hogy egyéni vállalkozóként teljes vagyonoddal felelsz tevékenységedből adódó kötelezettségeidért.

Ha gazdasági társaságot alapítasz (bt.-t, kft.-t vagy éppen részvénytársaságot), akkor az alapítás némileg bonyolultabb; a cég fenntartása és megszüntetése is lényegesen többe kerül, és ügyvédre is szükséged lesz. Gazdasági társaság alapításához társasági szerződést kell kötnöd üzlettársaiddal, ahol meghatározzátok a tevékenységeket. Ezt magad is el tudod készíteni minták alapján, de kérheted ügyvéd segítségét is. Arra is ügyelj, hogy bizonyos tevékenységek engedélyhez kötöttek.

Az elkészült társasági szerződést közjegyző előtt közokiratba kell foglalni, vagy ügyvéd (vagy jogtanácsos) ellenjegyezheti az aláírási címpéldányt. Az okiratok elkészítése után 30 napon belül meg kell kérned a helyileg illetékes cégbíróságon céged bejegyzését e-mailben. A cím így fest: megye/főváros kukac iroda.e-cegjegyzek.hu.

A társasági szerződés aláírásával a társaság előtársaságként már működhet, de gazdasági tevékenységet még nem folytathat. A cégbírósághoz benyújtott kérelemmel megkezdődhet az is, bár a cégbíróságnak még 15 napja van a kérelem elbírálására. A bejegyzési kérelemmel egyúttal adószámot is igényelünk – és máris az adóhatóság látóterébe kerültünk.

A cég működtetésével is jár adminisztráció, bejelentési kötelezettség, jobb, ha már most szokod a gyűrődést.

Utoljára szerkesztve: 2019. október 2

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

kapcsolódó dossziék

Oldalunk célja a tájékoztatás. Minden tartalmat a legnagyobb gondossággal állítottunk össze és rendszeresen ellenőrzünk, az itt szereplő információk azonban nem tekintendők konkrét helyzetekre vonatkozó üzleti, jogi tanácsadásnak, az információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.

Hivatalos állásfoglalásért mindig fordulj az illetékes hivatalhoz, ha tanácsadásra van szükséged a megfelelő szakértőhöz! Ha az oldalunk aktualitását vesztett hibás információval találkozol, kérjük jelezd nekünk: hibabejelentes@startupguide.hu!